Mitä tapahtuu Bitcoinillesi, kun kuolet?

Välitä salaus seuraavalle sukupolvelle

Kun kryptovaluutta-investoinnit ovat yhä suositumpia, pitkäaikaiset sijoittajat ovat yhä huolestuneempia epämiellyttävästä kysymyksestä: Mitä tapahtuu Bitcoinillesi (BTC), kun kuolet?

Kremointilaitoksen vuonna 2020 tekemän tutkimuksen mukaan lähes 90% salauksen omistajista on huolissaan siitä, mitä heidän salaukselleen tapahtuu kuoleman jälkeen. Lisäksi huolimatta suuresta huolestumisesta salauksen haltijoiden on ilmoitettu käyttävän testamentteja perintöihin neljä kertaa vähemmän kuin muut kuin salakirjoittajat.

Kuten valkoisessa kirjassaan selitettiin, Bitcoin on puhtaasti vertaisversio sähköisestä käteisestä, jonka avulla verkkomaksut voidaan lähettää suoraan osapuolelta toiselle käymättä rahoituslaitoksen läpi.

Hajautettuna verkkona Bitcoinilla ei ole keskusviranomaista valvoa käyttäjien varoja, joten kukaan muu kuin omistajat eivät voi hallita omaisuuttaan.

Tämän seurauksena miljoonia dollareita salausta menetetään vuosittain omistajiensa kuoleman vuoksi. Salausvakuutusyhtiö Coincover arvioi, että noin 4 miljoonaa Bitcoinia eli 68 miljardia dollaria julkaisuhetkellä on poissa käytöstä sen jälkeen, kun pääsy menetettiin, ja suuri osa todennäköisesti johtui kuolemasta.

Mutta tämä ei tarkoita, että Bitcoinin kaltaisia ​​kryptovaluuttoja ei voida testamentoida ja ne haudataan väistämättä ikuisesti kuolleen omistajan luo.

Itse asiassa on useita tapoja, joilla sijoittajat voivat testata salauksensa seuraavalle sukupolvelle, mutta kukin menetelmä vaatii jonkin verran päätöksentekoa ja suunnittelua sekä jonkin verran yleistä tietoa salauksen toiminnasta.

Avainten jakaminen luotettujen perheenjäsenten kanssa

Avainten jakaminen luotettavien perheenjäsenten kanssa on luultavasti yksi suoraviivaisimmista tavoista siirtää salaus. Jotkut salakirjoitusteollisuuden merkittävimmistä ihmisistä ovat julkisesti väittäneet käyttävänsä tätä menetelmää varmistaakseen, että heidän salausomaisuutensa siirtyy.

Hal Finney, varhainen Bitcoinin kannattaja ja BTC-luojan Satoshi Nakamoton ensimmäisen Bitcoin-tapahtuman vastaanottaja, halusi salausosuutensa lapsilleen yksinkertaisesti toimittamalla avaimet. Noin vuosi ennen kuolemaansa vuonna 2014 Finney kirjoitti:

„Nuo keskustelut bitcoinien perimisestä ovat enemmän kuin akateemista mielenkiintoa. Bitcoinejani säilytetään tallelokerossamme, ja poikani ja tyttäreni ovat teknisesti taitavia. Luulen, että he ovat tarpeeksi turvallisia. Olen tyytyväinen perintöni kanssa.“

Tämä salausperintökäytäntö on yksinkertainen, mutta se ei välttämättä sovi kaikille salausyhteisössä oleville. Tätä tapaa periä Bitcoinia voidaan pitää myös riskialttiina, koska jaettujen avainten vastuulla on pitää nämä varat turvassa. Jos valitset tämän menetelmän, varmista, että perilliset ovat tietoisia salausturvan suunnitelmasta ja parhaista käytännöistä.

Jotkut pörssit voivat avata pääsyn salaukseen kuolintodistuksella

Huolimatta siitä, että Bitcoin-verkko itsessään ei välitä esimerkiksi perinnöstä, jotkut salauspalvelut antavat kuolleen asiakkaan perheenjäsenille pääsyn salaustekniikkaansa. Esimerkiksi merkittävä yhdysvaltalainen kryptovaluutanvaihto- ja lompakkopalvelu Coinbase antaa surevan pääsyn perheenjäsenen omaisuuteen toimitettuaan useita asiakirjoja, kuten kuolintodistuksen ja viimeisen testamentin.

Coinbase-käyttäjät voivat myös nimetä edunsaajan Coinbase-tililleen. Menettelyä ei kuitenkaan tueta suoraan Coinbasen kautta, vaan pikemminkin kiinteistönsuunnittelijan asianajajan palveluiden avulla.

Binancen – maailman suurimman salauspörssin – tiedottaja kertoi Cointelegraphille, että yrityksellä on samanlainen käytäntö salauksen edunsaajien saamiseksi, mutta ei tarkentanut prosessia.

„Edunsaajan tulee ottaa suoraan yhteyttä asiakastukeen, missä yksi edustajistamme voi ohjata heitä prosessin läpi“, edustaja sanoi.

Salausperintöpalvelut: Onko se sen arvoista?

On myös joitain hankkeita, jotka on omistettu varmistamaan digitaalisen omaisuuden periminen. Esimerkiksi yritykset, kuten Safe Haven, Casa ja TrustVerse, työskentelevät omien ratkaisujensa parissa, joiden avulla ihmiset voivat testamentoida salausvaransa blockchain-tekniikan ja salauksen avulla.

Virallisesti syyskuussa lanseerattu Safe Havenin digitaalinen perintöalusta Inheriti antaa käyttäjille mahdollisuuden testamenttia paitsi Bitcoinin kaltaisille kryptovaluutoille myös sosiaalisen median profiileille, kuten Facebook ja Google+. Safe Havenin toimitusjohtaja Dujardin Logino sanoi, että Safe Haven ja Inheriti eivät koskaan tallenna itse digitaalisia resursseja vaan tarjoavat pikemminkin palvelun salattujen tietojen tallentamiseksi kyseisiin varoihin.

„Turvallisen avaimen saa 100% sinun päätöksestäsi, koska Safe Havenilla tai Inheriti-alustalla ei ole aavistustakaan, mitä salaat“, Logino sanoi.

Logino kertoi Cointelegraphille, että Inheriti on saanut enemmän pitoa meneillään olevan COVID-19-pandemian keskellä:

„Viime viikkojen aikana olemme nähneet, että alustamme on kasvanut yli 1000 ainutlaatuiseksi käyttäjäksi avaruudessa. COVID-19-tilanteessa salakirjoittajat ja muut kuin salakirjoittajat vaativat ratkaisuamme valtavasti.“

Vaikka erikoistuneet palvelut voivat tarjota räätälöityjä ratkaisuja salauksen perintöongelmiin, ne ovat yleensä alkuvaiheessa ja perivät myös maksun. Loginon mukaan kukin Safe Havenin varmuuskopiointiosuus maksaa noin 20–40 dollaria yrityksen natiivimerkissä SHA. Vakiopaineratkaisu veloittaa myös 5 dollarin kuukausitilauksen.